SanDisk רכשה את חברת M-systems במחיר של 1.55 מיליארד דולר. העסקה תהיה בהחלפת מניות, SanDisk הודיעה, כי הפיתוח והיצור של M-systems ימשיך להיות בארץ.


שתי החברות מתמקצעות בתחום זיכרון פלאש כאשר SanDisk נוסדה בארץ ב-1988 על ידי אלי הררי והיא החברה המובילה בתחום זה. החברה עובדת במשותף עם חברת טושיבה ביצור של כרטיסי זיכרון. ל– SanDisk מרכז פיתוח בישראל בתפן.


M-systems הינה החברה שהמציאה את Disk On Key (השם דרך אגב רשום על שמה ולחברות אחרות לא ניתן להשתמש בשם זה!)


M-systems תהיה חברת בת של SanDisk


 


בתמונה (מימין לשמאל): אלי הררי מנכ"ל Sandisk ודב מורן מנכ"ל M-systems בהשקה של פרוייקט U3


 


הודעה לעיתונות באנגלית


 


 


ראיון עם אלי הררי מנכ"ל Sandisk בתערוכת CES ב-2004


 


העתיד שייך לסנדיסק


אלי הררי, מנכ"ל סנדיסק, חברת מוצרי זכרון-ההבזק המובילה בעולם –  רואה המשך הצלחה גם מעבר לאופק. גל המכירות הבא שיקח את סנדיסק לרווחים גדולים, יתנשא בזכות הפיתוחים האחרונים בתחום הטלפון הסלולרי


 


בשנת 2004 האמנו כי אם הכל ילך לפי התחזיות של מנהלי סנדיסק – הרי שבשנת 2004 צפויה יצרנית כרטיסי ומוצרי זיכרון-ההבזק המובילה בעולם לנחשול מכירות מחודש, עם חדירתו של סטנדרט הטלפון הסלולרי G3 לשוק הבינלאומי.


"בסטנדרט החדש ניתן יהיה להוריד באמצעות הטלפון הסלולרי תכנים דוגמת קבצים גראפיים, קבצי תמונות דיגיטליות, משחקים וכדומה לטלפון עצמו או למחשב. הבעיה כיום היא רק נפח אחסון, וכאן נכנסת סנדיסק לתמונה", אומר אלי הררי, מנכ"ל סנדיסק, שכרטיסי הזיכרון שהיא מייצרת נמצאים כיום כמעט בכל התקן נייד הדורש נפח אחסון.


"יצרניות מכשירי הטלפון הסלולרי, מעוניינות לשמור על מחירם הנמוך, ולכן הן עצמן לא יפתחו איחסון רב-נפח. את זה אנחנו עושים כבר עכשיו, כך שכל מי שירצה להוריד קבצים כבדים, יוכל להרחיב את הזיכרון באמצעות כרטיסי הבזק בנפחים שונים, כפי שמקובל כיום במחשבים ניידים, במצלמות דיגיטליות וכדומה. כמובן שמדובר בכרטיס נשלף, שאפשר יהיה לשלוף אותו מטלפון אחד ולהעביר לאחר, או מהטלפון להתקנים אחרים, כמו מחשב, מדפסת, מצלמה וכדומה".


ההבזק הגאוני לפתח מדיום אחסון קטן ממדים ורב-נפח, עלה במוחם של מייסדי סנדיסק סנג'יי מרוטרה, ג'קי ארם ואלי הררי, עוד בשלהי שנת 1988, כאשר העריכו ששוק המחשבים והמצלמות הולך לכיוון המזעור והניידות, ויהיה צורך למצוא משהו שהוא קטן ממדים מהכונן הקשיח המקובל, כדי לאחסן נתונים. כך נולד כרטיס זיכרון ההבזק, שהלם להפליא את דרישות השוק.


"התחזית היתה מדוייקת בתחום המחשבים, אולם היא איחרה בעשר שנים בתחום המצלמות", הסביר הררי בראיון שהעניק ל- AV דיגיטל במהלך תערוכת CES (מוצרי אלקטרוניקה לצרכן) בשנת 2004 בלאס ווגאס. "שוק כרטיסי ההבזק הסתכם בשנה שעברה ביותר ממיליארד דולר. ההערכה היא שתוך 3 עד 4 שנים הוא יגדל ל- 12 מיליארד דולר…"


כמו לכל יצרן של טכנולוגיה מבוקשת, יש גם לסנדיסק מתחרים בתחום כרטיסי ההבזק. "אבל אנו החברה היחידה בעולם שמפתחת, בונה ומייצרת בעצמה את כל מרכיבי הכרטיס, החל משבב הסיליקון והבקר ועד לציפוי הפלסטיק, וזה אומר שיש לנו שליטה על כל שלבי הייצור, החל מהפיתוח ועד בקרת האיכות" אומר הררי. "לכן הכרטיס שלנו משדר אמינות והוא נמצא כיום, למשל, ברוב המצלמות הדיגיטליות בעולם".


 


השמועות מוקדמות מדי


"סנדיסק היא גם היחידה שמציעה את כל סוגי הכרטיסים, בפורמטים שונים. ברוב המקרים מדובר בפורמט שגם הוא פרי פיתוח שלנו. במקרים אחרים אנו מייצרים כרטיסים על פי רשיון של צד שלישי.


בנוסף אנו היחידים שמוכרים את כל סוגי הכרטיסים בכל הפורמטים. כמובן שבהתחלה קיווינו שהשוק יאמץ פורמט אחד כסטנדרט, אולם יצרניות כמו סוני ומצושיטה, למשל, רואות בכרטיס הקנייני שלהן סטנדרט שמקשר בין מוצרים שונים שלהן: מצלמות טלוויזיות וכדומה.


"ההגיון המסחרי כאן ברור. כשמישהו קונה מצלמת סוני עם 'מקל זיכרון' (memory stick) קנייני, הרי שכשיעמוד בפני רכישת מקלט טלוויזיה, הוא שוב יקנה סוני, כי יש בה חריץ שמתאים לאותו התקן זיכרון הקנייני של סוני. יחד עם זאת הם לא רוצים לאבד את השוק של רוכשי טלוויזיות אחרות, וכאן אנו שוב נכנסים לתמונה ומספקים כוננים וקוראי כרטיסי זיכרון של סוני, גם ליצרניות טלוויזיה כמו סמסונג ופיליפס".


לדעתו של הררי, השמועות על מותו של פורמט Compact Flash  מוקדמות מדי, שכן הוא נמצא כיום בשימוש בישומי רבים, כולל מכשירים צבאיים, רפואיים ועוד. "הכרטיס הזה עדיין נמצא גם במצלמות חדשות, מקצועיות וחצי מקצועיות", מציין הררי. "סוני אפילו השיקה מצלמה שיש לה גם Memory Stick  וגםCompact Flash.  קו המצלמות של פוג'י משלב Compact Flash יחד עם XDcard. כך שפורמט Compact Flash עדיין מחזיק נתח משמעותי של השוק…"


 


לעומת זאת מוכן הררי לשאת הספד על פורמט Smart Media ולשיר שיר הלל על המחליף שלו- SD. את הכרטיס הזה, בגירסת XD משווקות פוג'י וגם פיליפס תחת השם המפורש XD picture card – כלומר: לשימוש במצלמות בלבד. ואין זה מקרי, שכן לכרטיס XD אין בקר מובנה, והוא מתממשק למעשה לבקר שנמצא בגוף המצלמה.


עובדה זו אמנם מוזילה את מחיר הכרטיס, אך היא טומנת בחובה בעיות שונות. למשל: חשש שבעתיד לא תמיד תשמר תאימות בין הכרטיס חסר-הבקר לבין מצלמות חדשות שיצאו לשוק. אז מי ישלוט בשוק? הררי סבור שכרטיס המיני SD יתפוס את הנתח העיקרי. באשר למחירים, הררי מעריך שהמחירים בחמש השנים הקרובות ימשיכו לרדת ובסופו של דבר ניתן יהיה לרכוש כרטיס של 1 מ"ב בפחות מ- 30 דולר. 


מה שמטריד במעט את תעשיית כרטיסי זיכרון-ההבזק, היא ההודעה שפרסמה מיקרוסופט, בה היא מצהירה שיש לה זכויות יוצרים על שיטת הפירמוט (FAT) המוטמעת בכרטיסי הזיכרון, ולכן היא תדרוש תמלוגים מכל מי שמשתמש בה. הררי לא מודאג. "מדובר בסכומים קטנים מאד שהצרכן הסופי לא ירגיש בהם. נראה לי שמיקרוסופט עצמה לא מצפה לראות מזה ממש כסף, אבל היא חייבת לפרסם את ההודעה, כי אחרת, מבחינה משפטית, היא תחשב כמי שלא עשתה דבר להגן על פטנט שלה", הוא מסביר. 


 


סנדיסק ישראל


מרכז הפיתוח של סנדיסק בישראל, המנוהל על ידי שמעון סטולרו – הוקם בשלהיי  1996 באזור התעשייה תפן ומומן בחלקו על ידי הקרן האמריקאית ישראלית למחקר ולפיתוח תעשייתי (קרן בירד). "יש לנו שם 35 מהנדסים מצויינים שעושים עבודה נהדרת", אומר אלי הררי, מנכ"ל סנדיסק. "אותם מהנדסים פיתחו את הMMC- את ה- SD ואת המיני SD – שהניבו יחד 40% מהמכירות של סנדיסק".


סנדיסק גם השקיעה כ- 80  מיליון דולר בטאואר סמיקונדקטור – ממגדל העמק, שם מיוצרים הבקרים.