"כל עסק זקוק לתיעוד אירועים חיים כמו ימי עיון, כנסים, הרצאות, מופעים מוזיקליים, או אירועי תרבות למיניהם", כך אומרת מיקה אור, מנכ"לית "מיקוקה הפקות", שמתמחה בהפקת תוכן ווידיאו יצירתי עבור המגזר העסקי.
מנסיונה היא יודעת שהמטרה הראשונה בתיעוד וידאו איכותי, היא לא רק תזכורת לכך שהאירוע התקיים – אלא הנצחתו כיצירה העומדת בפני עצמה. לכן, לפני שניגשים לתיעוד של אירוע יש לדעתה להתייחס לשתי שאלות מרכזיות: מהי מטרת התיעוד ומיהו קהל היעד?
"את שתי השאלות הללו נשאל את עצמנו לפני ובמהלך כל הפקה שנעבוד עליה", מסבירה מיקה. "במקום לצאת לצילומים ולאחר מכן לנסות 'לפצח' את התוצר בחדר העריכה, ראוי להתכונן מראש ולשאול את שאלות כמו: מה יהיה אורך הסרט? היכן הוא יוקרן? מה יהיה המבנה שלו? איזו תחושה הוא אמור להעביר לצופה? מה הוא נועד למכור? ובעיקר – מדוע שמישהו יצפה בו עד הסוף?
"לפעמים, ערב לפני היציאה לצילומים, נדמה שהתשובות לשאלות אלה הן ברורות מאליהן, אבל המציאות מגלה שזו לא האמת. כשניגשים להפקה תיעודית בצורה מדוייקת ומתכוננת, אפשר ליצור סרט מעניין ואף מרתק, גם אם מדובר רק ב"סרט סיכום", או בסרט 'שרק מתעד פתיחת תערוכה'…"
כדי להבהיר את התהליך המתרחש לפני היציאה לצילומים, מביאה מיקה מספר דוגמאות של מטרות וקהל יעד. מטרת ההפקה בתיעוד מופע מוזיקלי, יכולה לנוע בין להעלות שיר חדש ליוטיוב ועד "לעזור להרכב למכור הופעות ברחבי העולם. קהל היעד יכול להיות אמרגנים, מנהלי פסטיבלים, המעריצים או "קהל שלא מכיר אותנו". התשובות לשאלות הללו יתוו את הסיפור של הסרט.
לאחר שהציר הנרטיבי מתבהר, ניגשים לעיצוב החוויה האסתטית: קצב הסרט, הפתיחה והסגיר, זוויות הצילום, בחירת הכלים הטכניים (עדשות, מתכונים מיוחדים וכדומה), אפקטים, מעברים, שילוב ראיונות, גראפיקה ומוזיקת רקע.
זוויות צילום בתיעוד מופע/אירוע
.jpg)
מתוך הבנה ומיומנות רבה של תפעול המצב הבסיסי לתיעוד, אפשר להיות יצירתיים יותר ולשבור את החוקים. לדוגמא, אם רוצים ליצור ווידיאו קצבי יותר, רצוי להוסיף עוד זוויות צילום שיאפשרו קאטים מרובים בחדר עריכה. כדי ליצור אווירה נינוחה יותר בה מתקבלת התמונה המלאה מזווית בלתי צפויה, ניתן להיעזר במנוף צילום, או בתחלופות מעודנות יותר של ציוד מסוג זה. .jpg)
תיעוד אירועים מוזיקליים
הנה דוגמא מהשנה האחרונה של תיעוד הלהקה הצרפתית נובל וואג, בה בחרנו את דרך התיעוד "הבסיסית": שלוש מצלמות –Long Shot, Medium shot, Close up.
לעומת זאת, כששלומי שבן התארח במיצג אומנותי של אסף תלמודי וליאת סגל ביריד צבע טרי 5, ומכונת צבע ענקית ירקה צבע על הבמה בקצב המוזיקה – החלטנו להציב בחלל שתי מצלמות ניידות (נקראות גם "ידניות" או "מצלמות כתף"). אחת מהן עם עדשה רחבה מאד שמייצרת עיוות אופטי המדגיש את הסוריאליזם ביצירה האומנותית, השנייה בעלת עדשה צרה יותר. המצלמה עם העדשה הרחבה שימשה כ"מאסטר".
בנוסף לשתי המצלמות הניידות (canon DSLR) הצבנו על הבמה שתי מצלמות זעירות ממותקנות. את הקמת המופע צילמנו במצלמת כף יד מסוג TM700 של פנסוניק. התוצאה לפניכם:
תיעוד אירועים עיסקיים
ישנם מקרים בהם נצלם ונקרין את התוצר ב"מעגל סגור" בעת ההתרחשות; באירוע שארגנה חברת Google Israel ללקוחותיה בשנה שעברה, עשינו שימוש בחמש מצלמות שהצבנו בחלל יחד עם ארבע מצלמות שצילמו רק את המתופף, כוכב בפני עצמו (Cobus Potgieter).
פתיחת התערוכה הראשונה בבית העיר, מתחם ביאליק בתל אביב, הייתה הפקת וידאו צנועה יותר שצולמה בשתי מצלמות בלבד. אבל בשל תכנון מדויק, האירוע תועד בצורה עשירה ומקיפה:
והנה דוגמא שבה שכלול קטנטן של המפרט הטכני – משדרג משמעותית תיעוד של כנס:
בשנייה 00:14 ניתן לראות את המצלמה מתקרבת ומתרחקת מהאובייקט. זה התאפשר בזכות אביזר "גלייד-קאם" שמתלבש על הצלם ומאפשר ליצור תנועות מצלמה חלקות, כמו שהייתה מספקת עגלת דולי, במרחב שלא ניתן להציב בו עגלה ומסילת דולי ובעלות נמוכה. מלבד החסכון המשמעותי בעלות ובסרבול הטכני, האביזר מאפשר להגביר את הספונטניות שבתיעוד.
הצלם המצונן שכח לסגור הדלת?
בין אם מדובר בהרצאה קטנה, במסיבת עיתונאים מצומצמת, או בזמרת שמלווה את עצמה בגיטרה, לעולם לא נצא לשטח עם מצלמה אחת בלבד. מספיק שנגמרה הסוללה של המצלמה באמצע, שמישהו בעל פדחת בוהקת יחלוף באיטיות על פני המצלמה, או שהצלם יתעטש בעודו אוחז במצלמה – והקטע כולו לא שמיש בחדר עריכה. זה פשוט לא מקצועי.

תיעוד אירועים חיים, או אירועים מוזיקליים, בדרך כלל יכללו מפרט דיי דומה:
מצלמות, חצובות, לעיתים אמצעים להקלטת סאונד, או תוספות קלות של תאורה.
מצלמה מסוג EX3 של סוני, או החלופה שלה – 160 של פנסוניק, רווחת מאד בשימוש באירועים עסקיים, או מופעים בימתיים קטנים, נכון לזמן כתיבת שורות אלה.
אנחנו תמיד עושים מאמץ ועובדים עם מצלמות Canon מסוג DSLR כדי לתת לכל פריים מראה של מיליון דולר, גם כשזה מקשה על עבודת העריכה, או על תהליך ההפקה. מצלמות אלה מחייבות סט עדשות, אביזרים מיוחדים ואקסטרה תשומת לב. הן נוטות להתחמם, לחלקן יש מגבלה של זמן הקלטה, הקבצים שהן מייצרות כבדים מאד ודורשים, ברוב המקרים, עמדת פריקת חומרים על הסט.
לרוב נוסיף למפרט הטכני אביזרי מיתקון, מצלמות זעירות ועוד כל מיני פיצ'פקעס קטנים שמשדרגים בצורה ניכרת את התוצר הסופי, והעלות שלהם היא מזערית.
תיעוד מופעים זו אמנות בפני עצמה. היכולת להעביר את מהות האירוע ולהציגו בצורה המחמיאה, המעניינת והנכונה ביותר עבורו – היא עניין מחושב שדורש תכנון וניסיון רב. ליכולת הזו יש קשר ישיר לחוקי הנרטיב של הקולנוע הדוקומנטרי ולנוכחות של הסיפור. מי לא זוכר את הרגע האיקוני בו קורט קוביין לוקח נשימה עמוקה לקראת סוף ההופעה ב- MTV Unplugged. אותו רגע בו הוא פוקח לרווחה את עיניו הכחולות ומישיר מבט למצלמה? אנחנו לא רוצים לפספס רגעים כאלה.
* מיקוקה הפקות היא חברה חברה המתמחה בהפקת תוכן וידאו יצירתי עבור המגזר העסקי. מיקוקה הפקות מתמחה בווידיאו שיווקי-תדמיתי, דוקומנטריה, תיעוד לייב וקליפים.
אתר החברה – www.mikooka.com


