תחום ועידות הוידאו והתקשורת החזותית עבר בשנים האחרונות מהפך, זאת בעיקר הודות לעובדה כי התקדמות הטכנולוגיה מאפשרת כיום העברה של תמונה וקול באיכות גבוהה על גבי קווי תקשורת בעלות סבירה. גורם נוסף שהופך את עתיד התקשורת החזותית לוורוד יותר הוא העובדה כי ישנה דרישה גבוהה מצד המשתמשים למערכות תקשורת מתקדמות יותר ויעילות יותר.


בשיחה עם דן אנגל, מנהל המכירות האזורי בחברת Polycom, אחת החברות המובילות בתחום זה, מספר אנגל על השינוי שחל בשוק, ועל המגמות העתידיות.


 


 


"וידיאו קונפרנס בגרסתו הפשוטה הינו דבר הקיים כיום כמעט בכל בית, ברמה זו או אחרת" אומר דן אנגל, מנהל המכירות האזורי בחברת פוליקום. "בפועל מדובר על מערכות המאפשרות העברה של תמונה וצליל מנקודה אחת לשניה ולהיפך. זוהי כמובן אינה טכנולוגיה חדשה והיא היתה קיימת גם לפני שני עשורים, כאשר הטכנולוגיה פעלה באמצעות תקשורת לווין, כשעלות החיבור חושבה בדקות, ולמרות שהמחיר של הציוד לא היה זול, העלות הגדולה הייתה של התקשורת".


 


בשנתיים שלוש האחרונות אנו עדים לשני שינויים משמעותיים בתחום; השינוי הראשון הוא המעבר לאיכות צפייה וקול בטכנולוגיית HD, והשינוי השני הוא פיתוח מערכות ה-Telepresense – שהפכה עד מהרה לבאז החדש בתחום התקשורת החזותית. מערכות אלו בעצם מספקות מענה לבעיות של תחום מערכות הוידיאו קונפרנס הקודמות, כגון איכות צפייה ושידור מקצועית ואיכותית, כנדרש בשוק העסקי.


 


כיום ישנם ארגונים רבים המיישמים מערכות וידאו קונפרנס מקצועיות המיועדות לשוק העסקי. 


אחת הדוגמאות היא מערכת המשולבת בתוך 'קיוסקים' של מידע, המשתמש ניגש אל יחידת חומרה מוגדרת לצורך שיחת וידאו קונפרנס, ומאחר והמערכת "סגורה" בתצורה קבועה מראש  הסיכוי שהמשתמש יסתבך הוא נמוך יותר.  "אחד מלקוחותינו, בנק גדול בדרום אפריקה, שעשה עסקה עם חברת פולקסווגן במסגרתה הבנק מאשר הלוואות מיוחדות לרכישת רכב", מספר אנגל. "לצורך העברת המסר בצורה ברורה וטובה לכל הלקוחות הפוטנציאלים, הוצבו בכל תחנות המכירה של פולקסווגן 112 קיוסקים  עם חיבור ל-8 אנשי מכירות באמצעות קווי ISDN . בדרך זו קיבל רוכש הרכב פרטים על המבצע ואף קיבל הלוואה באופן מיידי, מבלי לעזוב כלל את משרד המכירות של פולקסווגן או לגשת לבנק. אין לי ספק שיש לא מעט יישומים כאלה, כולל ניסיונות שנעשו בארץ,  אולם יש לזכור כי איכות ונוחיות השימוש הם הפרמטרים החשובים ביותר בעיני החברה נותנת השירות", אומר אנגל.


 


לאחר שנים בהם התקיימו ישיבות עיסקיות באמצעות וידאו, הגיעו למסקנה כי ישנה בעיה להחזיק את משתתפי הישיבה יותר משעתיים באותו חדר, ובאותה רמת ריכוז. זאת לעומת ישיבה זהה המתקיימת בחדר עם כל הנוכחים, וללא וידאו קונפרנס, בה הנוכחים הצליחו להחזיק מעמד גם למעלה משעתיים. הסיבה נעוצה בעובדה כי במהלך שיחת ועידת  וידאו המשתתפים צריכים להיות בקשר עין מוחלט עם הצופים שמולם ולהיות קשובים כל הזמן, זאת לעומת ישיבה רגילה , בה לא כל הנוכחים נמצאים ברמת קשב וריכוז גבוהה במיוחד, וגם אינם צריכים לצפות במסך כל זמן הפגישה.


 


מערכות ה-Telepresense בעצם מספקות פתרון לכל הבעיות הללו, ולאפשר קיום של ישיבה טבעית יותר, ולתת למשתתפים תחושה כאילו שהם נמצאים באותו חדר ממש, ולא בצידו השני של כדור הארץ.


 


חברת Polycom הפועלת בתחום זה מספר שנים, רכשה לפני כשנתיים את אחת החברות הגדולות בתחום ועידות הוידאו  וכיום היא מספקת פתרון מלא ומקיף. "שני סוגי הפתרונות העיקריים שלנו מספקים מענה איכותי לאתגרים המתעוררים במהלך ועידת וידאו", מספר אנגל. "פתרון ה-TPX מאפשר צפייה במשתתפי הועידה בגודל טבעי, מספק תחושה של 'יחד' ומענה לקשר עין רציף. המערכת, הפועלת בהתאם לכמות המשתמשים בחדר הישיבות, עד שישה איש. כוללת ארון עם 3 מצלמות HD המאפשרות צידוד והגבהה, 3 מסכי פלזמה 60 אינץ של פיוניר באיכות של 720p, מערכות קידוד, מערכות סאונד (מיקרופונים, מגברים ורמקולים) ושולחן ישיבות. כאשר רוצים לקיים ישיבה באמצעות מערכת ה-Telepresense, מתבצע קישור לצד השני ואז נראה במסך החדר ממול. זוהי מערכת המבוססת על שלוש מערכות Tele-conference , כאשר כל מערכת מיועדת לשני אנשים, והיא מחוברת יחד באמצעות תוכנה חכמה, המספקת את התחושה של חדר ישיבות גדול. המסכים הגדולים (60 אינץ) מאפשרים לספק את התחושה שכולם יושבים יחד ואיכות המצלמות (HD של JVC) מעניקות לצופה את כמות הפרטים המספיקה המאפשרת לצפות גם בשפת הגוף של הצד השני, כולל את אלו שרק נוכחים בחדר ולא מדברים באותו רגע.


 


 


הפתרון השני הוא ה- RPX – מערכת שנבנית מהיסוד, הכוללת תאורת אולפן ובמקום מסכי פלאזמה, משתמשים בטכנולוגיה של הקרנה אחורית ואז ניתן לשלב מצלמות מאחורי המסך. למעשה, התחשוה היא שהציוד בחדר אינו נראה כלל, ולכן ישנו יתרון שאפשר להמשיך ולהשתמש בחדר כחדר ישיבות רגיל לחלוטין, גם כאשר לא זקוקים לשיחות וידאו. מדובר ביתרון לארגונים שאינם יכולים להקצות חדר מיוחד עבור שיחות וידאו בלבד".


 


כיום קיימים סוגים שונים של חדרים השונים בגודלם, עד לחדר ישיבות גדול המונה 28 משתתפים בכל צד. השימוש בחדרים הגדולים הינו בעיקר לצורך לימוד כגון בתי ספר לרפואה, אוניברסיטאות ועוד. גם בארץ מותקנות מערכות ועידת וידאו  בפקולטה לרפואה, באוניברסיטת חיפה ובבית חולים רמב"ם, באמצעותן מועברים מערכי שיעור, ניתוחים ועוד.


 


"אנו מקפידים על כל פרט ופרט בבניית המערכת ובהתאמתה לארגון", מספר אנגל. "בין הדברים שאנו מקפידים עליו הוא השולחן. רוב המערכות הקיימות בשוק כוללות מעין בר ישיבה הנותן תחושה של שולחן ישיבות שאמנם נראה טוב במערכת ה-Tele-conference אך אינו יעיל לשימושים נוספים. מערכות ה-TPX וה-RPX מספקות שולחן רגיל, הניתן להתאמה לכל חדר ישיבות וכך ניתן לנצל את החדר לישיבות רגילות. פונקציה נוספת בה אנו שמים דגש היא התאמתן וקישורן של המערכות למערכות וידאו-קונפרנס שונות אחרות. אנו מחוייבים כלפי הלקוח, ומספקים לו פתרונות שימשיכו לשרת אותו גם בעתיד, תוך תמיכה במגוון מוצרים וטכנולוגיות.


התקשורת של מערכות אלו מבוססת IP . כאשר משתמשים בתעבורת נתונים של חצי מגה האיכות הינה SD וכאשר משתמשים במגה ומעלה, ניתן כבר להעביר אות HD . בתעבורה של 4 מגה ניתן להעביר אות 720p, 30 תמונות בשנייה


עד סוף 2008 אנו מתכננים להמשיך בשיפור האיכות, עד ל- 1080p, דבר שצפוי לדרוש רוחב סרט גבוה יותר.


 


בשנים האחרונות אנו רואים מגמה של שימוש ניכר במערכות מסוג זה, כבר לא מדובר רק בגופים ממשלתיים או גופי היי טק, אלא בחברות שונות ומגוונות במשק. "לדוגמא, יש לפוליקום לקוח ביוון, חברת לייזר ליין שעוסקת בהסרה של שיער והשתלות, המעביר את המידע באיכות SD. מאחר ויוון כוללת עשרות איים בהם מפוזרות כ-40 קליניקות, הוחלט על יישום פתרון וידאו קונפרנס מול הקליניקה הראשית באתונה, ובכך לאפשר למומחים שזמינים באתונה לתת חוות דעת לרופא מקומי.


 


תחום מערכות הוידאו החזותי בשוק הישראלי צובר תאוצה. בשנים 2005-2006 היה גידול של 20%, ובשנים 2006-2007 הגידול הורחב ללמעלה מ- 40%. ברחבי העולם מדובר על גידול של כ- 22% בשנתיים האחרונות.


 


מחירו של חדר ישיבות מסוג TPX , המיועד לשישה איש (3 מסכים, 3 מצלמות, סאונד ושולחן) עומד על  כ-190,000 דולר.